Saturday, February 1, 2014

Senarai Persediaan Bersalin, Persediaan Berpantang dan Persediaan Barang-barang Baby - My 1st Baby

Senarai Persediaan Bersalin, Persediaan Berpantang dan Persediaan Barang-barang Baby - My 1st Baby
Assalamualaikum


Entry ni sangat-sangat la penting rupa-rupanya. Sebabnya terlalu ramai yang tanya pada mak jemah mengenai persiapan bersalin, jenuh mak jemah ni menaip satu-satu wehhh.. haha 

Hoiiii mak-mak enon sekalian, ni dia persiapan bersalin, khas untuk korang sekalian, agak-agak kalau ada terkurang atau terlebih, mak jemah mintak maaf ye...so dengan ini, mak jemah mempersilakan korang melihat senarai persiapan bersalin yang mak jemah dah buat untuk menyambut my 1st baby

Persiapan berpantang :

Hok ni, mu boleh g terjah entry ni, Review Set Berpantang Terbaik Dari Ladang


Persiapan Bersalin selama 3 hari di hospital :

- Kain Batik 6 helai (mak jemah salin 3 kali sehari, mak jemah ada 6 helai je kain batik, tu husben mak jemah bagi hadiah sempena nak bersalin, sweet bebenor husben mak jemah, hari ke 3, mak jemah pakai balik kain batik masa hari pertama, tapi udah dihantar dobi ye, hooiii..habat (pengotor) bebenor kalo mak jemah pakai semula yang tak basuh )
- Minyak Panas (guna sebelum dan selepas bersalin)
- Deodarant (biarpun mak jemah konfiden ketiak wangi sebab pakai sabun ketiak, tapi ini perlu ye for hygiene purpose hokeee)
- SET Mandian from Marine Essense (bunuh bakteria degil yang ada di hospital, confirm ada bakteria yang melekat di badanku ketika itu!) 
- Berus gigi
- Ubat Gigi 
- Towel
- Baju sejuk
- Selimut tebal (saja bawa extra, sebab mak jemah tak tahan sejuk)
- Stoking
- Kurma
- Air Zam Zam
- Air susu (susu kotak - dutch lady)
- Roti
- Biskut
- Seliper jepun
- Pad untuk after bersalin (brand pureen)
- Pakaian dalam
- Tisu toilet ( after bersalin, buat lap dkt tmpt tut tut, nak make sure tempat luka tu kering selalu)
- Baju lengan panjang
- Tudung
- Getah rambut extra
- sikat
- bedak, lipstik & celak (ummi mak jemah marah kalo anak dia comot, so, part ini amatlah diperlukan hoke)

Persiapan barang-barang baby :

- Pampers (ummi mak jemah hadiahkan umar pampers mami poko!)
- minyak angin baby
- barut baby
- baby wipes
- sarung tangan & sarung kaki
- baju tidur
- baju jalan2x
- baju duduk rumah (total baju yang ada on the day he was born = 30pasang)
- topi
- set mandian baby from Anakku
- bedak badan baby from Anakku juga! (suka hati korang nak brand apa pun, aku banyak dapat hadiah pureen, johnson baby and fiffy)
- minyak kayu putih (brand kanggaro / brand burung kakak tua)
- set tidur baby:
                      - tilam
                      - bantal
                      - sarung bantal
                      - bantal golek
                      - kelambu baby
- bedung baby
- napkin
- drapolene (letak kat vuntot baby or celah-celah kelangkang baby untuk elakkan ruam pampers)
- kepit kuku baby
- stanby je botol susu
- jerselin oil (untuk letak dekat ubun-ubun)
- selimut baby
- towel baby
- sabun basuh baju baby (pureen, last minit along tolong belikan brand nappikleen sebab ada diskaun hebat gitueee, beli dekat giant sPark, desa petaling)






Antara gambar-gambar barang-barang persiapan menyambut our new baby. So, sampai sini sahaja untuk entry Senarai Persiapan Bersalin, Berpantang dan Persiapan Barang-barang Baby - My 1st Baby, kalau ada terkurang boleh la kurang tolong tambahkan, happy shopping mommy to be! :)

2 comments:

  1. terima kasih ilmunya, boleh beri pada akak acik nie sebab bulan depan di jangkakan bersalin..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sesama :)

      boleh la simpan buat list :)

      Delete

Terima Kasih Sudi Komen
Semoga Murah Rezeki
Kalau rajin jangan lupa share artikel untuk manfaat bersama
Sharing is caring :)